Zal de Ford Fiesta in Europa overleven?

Zal de Ford Fiesta in Europa overleven?

Gaat het nog met de ooit zo populaire hatchback?

Vooral met de overgang naar elektrische auto's zijn veel merken terughoudend geweest om hun klanten te benaderen met nieuwe modellen of nieuwe versies van oude modellen. Met deze besluiteloosheid hebben sommige fabrikanten de oude gezichten geëlektrificeerd, terwijl anderen nieuwe modellen zijn gaan produceren door de oude op de lange baan te schuiven.

Ford Fiesta is één van hen. Van dit voertuig, dat al bijna 40 jaar op de markt is, zijn meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het voertuig een van de belangrijkste spelers van het bedrijf op de Europese markt geworden. Hoewel de Fiesta het al 40 jaar uitstekend doet, is dat de laatste jaren helaas niet meer het geval. Want ook al werden de auto's uit het B-segment tussen 2011 en 2013 uitgefaseerd, de Fiesta behield zijn plaats en er was geen daling van de verkoop.

In de afgelopen 8 jaar zijn de vraag naar SUV's en de lancering van kleine SUV-modellen door merken begonnen om de verkoop van de Fiesta drastisch te verminderen. Ford probeerde de markt te betreden met de introductie van de EcoSport in 2014. Hoewel het voertuig de Fiesta pas in de pandemische periode verkocht, was het grotendeels schaars en was de Ford Puma in die tijd ook te koop.

Als we naar de cijfers van vorig jaar kijken, werden er in Europa 82.000 Fiesta's en 134.000 Ford Puma's verkocht. Hieruit blijkt dat de vraag naar SUV-modellen met de dag toeneemt. Bovendien daalde het marktaandeel van de Fiesta in het segment van 6,8 procent naar 3,9 procent in 2021. Daarentegen steeg het aandeel van de Puma van 6,4 procent naar 6,6 procent.

Ook daalde de verkoop van hatchbacks in het B-segment in de eerste helft van 2022 met 19 procent ten opzichte van de JATO, terwijl de Fiesta 49 procent daalde en in juni zijn populariteit verloor nadat hij door 9 concurrenten was ingehaald. Ford heeft onlangs aangekondigd dat het bestellingen voor het voertuig zal opnemen. Het voertuig, dat al 5 jaar op de markt is, zal de komende dagen wellicht als SUV verschijnen met zijn nieuwe generatie.

 

Emily A.

Vorig NieuwsBMW streeft ernaar de uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen:
Volgende NieuwsDe nieuwe 2023 Ford Mustang zal in september worden onthuld: