Wat is Isofix?

Wat is Isofix?

ISOFIX is een systeem dat de veilige installatie van kinder autostoeltjes gemakkelijk en veilig maakt.

Als u op zoek bent naar een nieuwe auto of een kinderzitje koopt, bent u vast wel eens de term ISOFIX tegengekomen. Wat is het en hoe werkt het? In wezen is het een universele manier om kinderzitjes veilig in voertuigen te installeren, waardoor het leven voor consumenten en hun jonge kinderen eenvoudiger en veiliger wordt.

ISOFIX bestaat uit twee metalen ringen onder de stoel waaraan compatibele kinder autostoeltjes veilig kunnen worden bevestigd. Dit ISOFIX-systeem is ontworpen om te voldoen aan hoge normen op het gebied van stevigheid en veiligheid, zodat u er zeker van kunt zijn dat het stoeltje bij een ongeval veilig is bevestigd en op zijn plaats wordt vergrendeld.

Heeft mijn auto ISOFIX?


 

Een groot aantal auto's dat sinds 2006 is geproduceerd, is uitgerust met ISOFIX, en in 2014 werd het Europees recht om alle modellen met achterzitplaatsen uit te rusten met twee of meer ISOFIX-punten. ISOFIX heeft kinderzitjes in oude stijl, die werden vastgezet met autogordels, grotendeels overbodig gemaakt.

ISOFIX is een belangrijke upgrade omdat niet alleen de verankering spunten zich direct binnen de voertuig structuur bevinden, het is ook veel gemakkelijker om te zien of je een ISOFIX-kinderzitje veilig hebt geïnstalleerd. Veel kinderzitjes zijn uitgerust met indicatoren die alleen groen worden als er een stevige verbinding met het ISOFIX-punt is gemaakt.

Het oude systeem, waarbij autogordels werden gebruikt om het autostoeltje vast te zetten, was veel complexer, moeilijker te repareren en kon veel gemakkelijker omvallen, waardoor kinderen het risico liepen te worden mishandeld.

Hoe werkt ISOFIX?
 

Kijk eerst waar het zitkussen de rechte rugleuning raakt. Bij oudere modellen moet u twee metalen ringen vinden die 28 cm uit elkaar liggen. Veel nieuwe auto's markeren ze duidelijk met het ISOFIX-logo, en sommige verbergen de rol onder een nette plastic afdekking die kan worden verwijderd of in zijn geheel kan worden verwijderd en op een veilige plaats kan worden opgeborgen.


Vervolgens moet u controleren of de metalen beugels van uw ISOFIX-compatibel kinderzitje zijn losgemaakt en ze in de stoel plaatsen voordat u ze weer in de ISOFIX-ringen schuift. Het moet gemakkelijk te zien zijn of ze goed vastzitten, en de meeste kinderzitjes moeten naar achteren worden geschoven tot ze helemaal veilig aanvoelen. Als het zitje veiligheidsindicatoren heeft, moeten deze groen oplichten om aan te geven dat het zitje goed vastzit.


Sommige kinderzitjes hebben ook extra steun nodig en hebben ofwel een poot die tot onder in de voeten ruimte reikt, ofwel een riem die van bovenaf in het verankering spunt wordt geklemd.


Veel ISOFIX-stoeltjes maken deel uit van een systeem met een basis en een bevestigd en verwijderbaar zitje. Dit kan de verwijdering van alleen het zitgedeelte vergemakkelijken en ervoor zorgen dat dezelfde basis voor verschillende zitjes kan worden gebruikt naarmate het kind groeit. Hier wordt alleen de basis vastgehouden door het ISOFIX-bevestigingssysteem en het zitje zelf zit op de basis.


Wat is de betekenis van ISOFIX?
 

ISOFIX is een combinatie van de regelgevende instantie: de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) en "FIX", dat verwijst naar het bevestigingssysteem van het kinderzitje.

 

Emily A.

Vorig NieuwsVolvo gaat nieuwe EV-fabriek bouwen:
Volgende NieuwsMercedes-Benz stopt met de productie van de A- en B-klasse in 2025: