Subaru heeft in Japan het doek getrokken over de geheel nieuwe Crosstrek.

Subaru heeft in Japan het doek getrokken over de geheel nieuwe Crosstrek.

De nieuwe Subaru Crosstrek is onze nieuwe XV en nu al is de naam overal hetzelfde.

Subaru heeft in Japan het doek getrokken over de geheel nieuwe Crosstrek. In Europa ken je de Crosstrek als de Subaru XV en nu weten we hoe de variant voor de Europese markt eruit komt te zien.

De uitgaande tweede generatie Subaru XV werd in 2017 gepresenteerd en de Europese versie werd in 2021 gestoken. Deze crossover was niet begiftigd met een lange carrière. In thuisland Japan introduceert Subaru nu namelijk de nieuwe derde generatie van de Crosstrek, die in feite de internationale variant van onze XV is. Subaru meldt dat de benamingen Crosstrek en XV zijn samengevoegd tot één internationaal verkrijgbare modelnaam. Het wordt gewoon Crosstrek. De XV zal dus waarschijnlijk ook in Europa Crosstrek gaan heten.


De nieuwe Subaru Crosstrek komt pas in 2023 of later op de Japanse markt. In Europa zullen we ongetwijfeld nog langer op het model moeten wachten. Zo is de nieuwe Crosstrek meteen herkenbaar. De crossover krijgt een compleet nieuwe voorkant. De WRX sluit netjes aan bij recent aangepaste modellen als de Ascent, Legacy en Outback.We zien relatief kleine en kale koplampen die naar de wereld kijken, een grille gevuld met grof gaas, en twee chroom kleurige elementen binnenin. Dit loopt visueel over in de nieuwe LED-koplampen. Raam. De graphics lijken opvallend veel op die van het vorige model. Het bumper werk is hoekiger vormgegeven. Ook de zwarte wielkasten zijn daarbij strakker getrokken. Volgens de Japanners is de nieuwe Crosstrek de eerste Subaru met LED-bochten verlichting.

Uiteraard gaat de Crosstrek binnenin met zijn tijd mee. Op de middenconsole zien we een groot 11,6 inch infotainment scherm dat verticaal is georiënteerd. Volgens Subaru is de nieuwe Crosstrek stijver, stiller en trillingsarmer dan het model dat hij vervangt. Ook zou de auto lichter moeten zijn dan voorheen. In ieder geval krijgt de nSubaru Crosstrek een 2,0-liter mild hybrid e-Boxer aandrijflijn geknoopt in Subaru's Lineartronic transmissie. De uitgaande Crosstrek generatie heeft ook een plug-in hybride versie beschikbaar in de Verenigde Staten. Subaru wil nog niets zeggen over een nieuwe add-on release.

De nieuwe Subaru Crosstrek is 4,48 meter lang en daarmee iets meer dan een centimeter langer dan het oude model. De wielbasis is een constante 2,67 meter. Dit, samen met het eerder genoemde, schijnbaar ongewijzigde raamontwerp, versterkt onze overtuiging dat de nieuwe Crosstrek een verdere evolutie is van het huidige model.

Er is officieel nog niets bekend over de ultieme Europese Subaru Crosstrek die de XV zou kunnen aflossen.

 

Emily A.

Vorig NieuwsNieuwe Ford Mustang:
Volgende NieuwsGSe is Opels nieuwe submerk voor elektrische prestaties: