Nieuwe super SUV BMW XM:

Nieuwe super SUV BMW XM:

Hij werd getest voor zijn release in september en de sportieve BMW XM zal plug-in hybride kracht hebben.

Dit is onze laatste blik op BMW's nieuwe XM, die werd betrapt tijdens tests voor zijn lancering dit jaar. De super SUV is ontwikkeld om 50 jaar BMW Motorsport te vieren.

Met 644 pk wordt de nieuwe BMW SUV de krachtigste plug-in hybride auto aller tijden. Het productiemodel gaat de XM heten en BMW heeft bevestigd dat de nieuwe machine alleen in M-uitvoering verkrijgbaar zal zijn. Daarmee is dit het eerste standalone M-model sinds de iconische M1 met middenmotor van het bedrijf.

Afgaande op deze spionagefoto's lijkt de productieauto sterk op de Concept XM die eind vorig jaar werd onthuld. Hoewel er hier horizontale in plaats van verticale spijlen zijn, is het een voorproefje van de volgende generatie "progressieve" stylingtaal voor luxemodellen zoals BMW's nieuwe 7 Serie met grote nierengrilles.

2023 BMW XM

Aan weerszijden van de grille bevinden zich twee ultradunne koplampunits die zijn opgedeeld in twee afzonderlijke modules, en daaronder een hoekige bumper. De vierkante, met kunststof beklede wielkasten geven de XM een solide uitstraling, terwijl de lage dakhoogte de hoge SUV een sportieve uitstraling geeft. De wielen die op deze testauto zijn gemonteerd, zullen waarschijnlijk niet op de productieauto zitten, waar 22-inch wielen naar verluidt standaard zijn en 23-inch wielen optioneel zijn.

We kunnen zeggen dat het interieurontwerp van de XM, die als prototype wordt gebruikt, meer weg heeft van BMW's auto's met verbrandingsmotor dan van de iX. Het zal een sportievere cockpit lay-out hebben dan andere M divisie auto's.

De 2023 BMW XMwordt aangedreven door een nieuwe 4,4-liter twin-turbo V8-motor met de codenaam S68. Deze wordt gekoppeld aan een 25 kWh batterij die een elektromotor aandrijft die in de automatische achtversnellingsbak van de auto is gemonteerd en vermogen naar alle vier de wielen stuurt via BMW's M xDrive aandrijflijn.

 

Het totale vermogen bedraagt 644 pk en 800 Nm koppel, maar de elektromotor zelf kan 194 pk en 450 Nm koppel leveren in maximaal 10 seconden.

BMW heeft geclaimd dat een volledig elektrische nul-emissie actieradius van maximaal 80 km mogelijk zal zijn.

De XM zal in september van dit jaar volledig worden onthuld voor de verwachte introductiedatum in maart 2023.
 

Vorig NieuwsMercedes-AMG ONE rijdt zijn serie op Goodwood Hill:
Volgende NieuwsTesla Cybertruck heeft al te lang gewacht: