2024 Honda CR-V:

2024 Honda CR-V:

Een Honda CR-V op waterstof komt vanaf 2024.

Het is een tijdje stil geweest rond Honda en waterstof, maar nu niet meer: De Japanners gaan vanaf 2024 brandstofcel auto's bouwen in de Verenigde Staten. Honda zou geen Honda zijn als het technisch niet een beetje anders was dan de rest. Deze auto op basis van de aanstaande CR-V kan namelijk ook worden ingeplugd.

Honda heeft al twee keer eerder waterstof- brandstofcel auto's geproduceerd. Beide heetten Clarity en hadden een lage opbouw. Deze keer kozen de Japanners ervoor om hun waterstoftechnologie te implementeren in een model op basis van de volgende CR-V, een hoge auto. Het zou ons niet verbazen als er een auto komt die er van buiten net zo uitziet als een CR-V, maar daaronder een andere technologie heeft. De aandrijflijn bestaat uit een brandstofcel en een accupakket. Die laatste kan worden aangesloten en opgeladen, wat uniek is voor een waterstofauto in productie. Volgens Honda combineert dit model de voordelen van rijden vanuit een accu met de lange-afstandsmogelijkheden van een waterstofauto.


De tweede generatie waterstofauto Honda Clarity:

Honda brengt de auto in 2024 op kleine schaal in productie in de Verenigde Staten. De productie zal plaatsvinden in de fabriek waar Honda de NSX assembleert. Naast de energiedrager heeft de aanstaande waterstof CR-V echter nog iets gemeen met Honda's Clarity van weleer. Die is namelijk gemaakt in dezelfde fabriek waar Honda in Japan de oorspronkelijke NSX produceerde.

Te oordelen naar de kleinschalige productie moet de productie van brandstofcel auto's de kennis van Honda's waterstoftechnologie aanvullen in plaats van een nieuw marktsegment te betreden. Honda specificeert niet hoeveel waterstof CR-V's het van plan is te produceren. Wel moet de technologie bijdragen aan de ambitie om tegen 2040 alleen nog maar emissie vrije auto's te verkopen. Volgens de Japanners zullen dat hoogstwaarschijnlijk zowel BEV's als FCEV's zijn.

 

Emily A.

Vorig NieuwsWagenloos voertuig bij GM, San Francisco:
Volgende NieuwsNieuwe gefacelifte Audi A6: